AccueilZeisen home

Zeisen home

 De zeis kent momenteel een heropleving.

fauchage

Een groeiend aantal mensen herkennen inderdaad de vele voordelen van dit eenvoudige, traditionele gereedschap.

Met een goede zeis, correct onderhouden en gemonteerd op een aangepaste, ergonomische steel, kan er snel en comfortabel gewerkt worden. Een goede techniek is uiteraard ook een vereiste maar dat komt met oefening en is, naar mijn gevoel, in ieders bereik. Let wel, heel wat mensen die al jaren met een zeis omgaan kunnen toch nog aanzienlijk hun doeltreffendheid en komfort tijdens het maaien vergroten.

Een zeis verbruikt geen brandstof, stoot geen vervuilende of stinkende uitlaatgassen uit en kent geen mechanische pannes.

Een zeis is ook licht en soepel in gebruik, maakt geen kabaal en is buitengewoon geschikt om nat gras te maaien. Met een zeis kan men zowel lang als kort gras maaien, de grote grasperken rond kastelen en paleizen werden ooit onderhouden met zeisen.

Het lijkt er op dat de scherpe snede van de zeis de regeneratie van de plantengroei stimuleert in tegenstelling tot de werking van een sneldraaiend, relatief bot, snijblad van een maaimachine of bosmaaier. Amfibieën, reptielen en andere kleine dieren zijn niet dikwijls het slachtoffer van een passerend zeisblad. De zeis is dus ook ideaal voor het instandhouden of herstellen van de biodiversiteit van een stuk land. 

Bovendien geeft het werken met een zeis ons een mooie gelegenheid om fit te blijven (of te worden) en brengt het ons dichter bij de natuur.

In het kort, terwijl we geluidsoverlast en vervuiling, gelaats- en oorbescherming of speciale kledij, de aankoop van dure machines, brandstof of kostelijke reparaties vermijden, maakt een goede zeis het mogelijk om een terrein te maaien met minder moeite en even snel, of sneller, dan met een bosmaaier. Zie hier voor een demonstratie!

Al deze voordelen maken de zeis tot een heel economisch en ecologisch verantwoord gereedschap, bijzonder goed aangepast aan de noden van onze tijd.