Ik maak stoelen volgens een oude traditie afkomstig van landelijke stoelenmakers. Het hout, voornamelijk es, beuk en eik, komt uit plaatselijke, beheerde bossen.

chaises 01

Mijn werkplaats is in het dorpje Heyd, aan de rand van de Ardennen, in de gemeente Durbuy.

Net zoals met verschillende andere traditionele houtberoepen zoals bijvoorbeeld vakwerkbouw en klompenmaken, wordt een belangrijk deel van het werk uitgevoerd terwijl het hout nog groen is. Ik bedoel hier vers gekapt hout dat dus nog veel vocht bevat. Sinds de recente heropleving van deze technieken spreekt men in de Engelse taal van “green woodwork”. Groen houtwerk dus, in tegenstelling met de meer conventionele houtberoepen zoals meubelmakerij of schrijnwerkerij waar men met droog en gezaagd hout werkt. Toch nog even opmerken dat ook hier het werk normaal begint met groen hout: de planken worden immers gezaagd uit nog groene of gedeeltelijk groene stammen en vervolgens gedroogd.


In België zijn de stoelen van Montegnet een bekent voorbeeld van dit groen stoelenambacht. Deze stoelen werden gemaakt in een klein familiebedrijf in het dorpje Montegnet nabij Havelange gedurende de 19de eeuw en tot rond 1940.
Ga naar boven